Drón Légifotó
Madártávlatból minden szebb!

MENÜ

Ugye milyen idegesítő, amikor a lakás bejáratánál veszed észre, hogy a munkahelyen hagytad a kulcsod? Vagy amikor a metróbejáratnál jössz rá, hogy otthon maradt a bérleted? Esetleg visszaadnád már a havertól kölcsönkért DVD-t, csak mindig elfelejted magaddal vinni? Ilyen és ehhez hasonló problémák hatékony megoldására lehet alkalmas egy angliai startup cég BIZZBY SKY elnevezésű mobilos alkalmazása, melynek segítségével apróbb tárgyak gyors légi fuvarját rendelhetjük meg.

Csak meg kell adnunk, mit, honnan és hová szeretnénk elszállítani, az applikáció a távolság alapján kiszámítja a célba érkezés várható idejét, hozzárendel egy árat, melynek elfogadása után máris útnak indítja a BIZZBY saját fejlesztésű drónját. A kvadkopter 120 méteres magasságban közlekedne, elkerülendő a földközeli akadályokat és madarakat. A megrendelő telefonján megjelenik a drón kamerájának élőképe, így nyomon követheti az aktuális helyzetet és kézbesítéskor ellenőrizheti az átvevő személyét.

A csomagtartó mindössze 500 grammig terhelhető, ezzel a BIZZBY az eddig bemutatott drónos házhozszállítási megoldásokkal szemben  – mint az Amazon Prime Air vagy a DHL Paketkopter – a kisebb, ám annál fontosabb használati tárgyak gyors célba juttatására kíván fókuszálni. Ez már csak azért is fontos, mert a szigetország pilóta nélküli repülőkre vonatkozó jogszabálya 22 kilogrammos összsúlynál húzott határvonalat, az ennél nehezebb UAV-k üzemeltetéséhez minden esetben szükség van a CAA külön engedélyére.

A BIZZBY ettől függetlenül egyelőre nem kezdheti meg új szolgáltatását, a lakott területen illetve kereskedelmi céllal történő drón használat még a törvényhozók további döntésére vár. Fejlesztők és felhasználók egy csoportja éppen a múlt héten találkozott a brit felsőház bizottságával és elektronikus aláírásgyűjtésbe is kezdtek a pilóta nélküli légi járművek mindennapos használatának érdekében.

 

Asztali nézet